#DagensMusickhood er joik

Først en innrømmelse. Jeg har ikke sett Stjernekamp. Ikke én eneste episode. Jeg har et svært ambivalent forhold til TV-show som gjør musikk til konkurranse. Derfor ser jeg heller ikke på Idol, Norske Talenter, X-faktor, The Voice (…og derfor kan jeg vel heller ikke uttale meg om disse showene, tenker du kanskje nå). Men akkurat dette får jeg skrive om en annen gang.

Det jeg her og nå vil fortelle dere, er at jeg har sett videoen av vinneren fra årets Stjernekamp. Dvs, først leste jeg kommentaren til NRK Sápmis direktør Mona Alette Solbakk (les den her). Den gjorde meg tankefull og nysgjerrig, og dermed klikket jeg meg videre og kom til videoen av Ella Marie Hætta Isaksen med finalelåta «Ozan».

Nå har jeg sett den så mange ganger, at nå deler jeg dette med dere. Kanskje er det Solbakks kommentar, kanskje er det at jeg er født i 1972 og så Ante på barne-TV da jeg var lita, og at jeg godt vet hvor forbudt den samiske kulturen har vært også i min levetid. Kanskje er det kraften i den unge 20-åringen som står der og virker både sterk, sint, sårbar, stolt, mild, vakker. Kanskje er det joiken i seg selv, de uttrykksfulle lydene fra halsen jeg selv ikke mestrer. Kanskje er det de koftekledde i publikum.

Det er nok alt dette. Mange lag med #musickhood også her. Jeg slutter aldri å fascineres over hvor mye kraft og hvor mange uttrykk og hvor mange ulike følelser musikk kan romme.

Hva med deg?

#ntnumusikk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s